Semalam masa nak ambil Farhat dari sekolah, tangan Aufa tercedera. Dia terpegang ekzos motor yang parking kat sebelah kereta. Melecur dua jari tangan dia. Apalagi menangis tak henti-henti....so mama janji ngan dia nak buat chocolate chips cookies yang dia suka.
Kesian Aufa...nampak tak jari dia dah mengelembung tu...sakit...huhuhu...
Lepas solat Maghrib, mama pun mulalah mem'baking'. Jadi, jom share resepinya
Chocolate Chips Cookies ala-ala Famous Amos
Bahan2
1 cawan butter
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan gula halus
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
200 gram chocolate chips
1 cawan kekacang cincang (optional)
Cara-cara
1. Pukul butter dan gula hingga kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji. Tambahkan esen vanilla.
2. Tambahkan tepung, baking powder, soda bikarbonat dan adunkan bahan2 bersama2.
3. Masukkan chocolate chips. Kalau nak rasa kacang2 sikit. Boleh tambah kekacang (walnut ke, almond ke atau hazelnut yang dicincang kasar). Sebatikan dan digaul rata.
4. Sudukan ke dalam loyang. Jangan terlalu besar saiz adunannya. Jarak2kan sikit sebab cookies ni akan kembang.
5. Bakar pada suhu 170 darjah celcius antara 10-15 minit mengikut kesukaan masing2, sebab ada yang suka terhangus sikit ada yang suka just nice....
Sebenarnya resepi ni sekadar mendapat gambaran kasar cara2 nak menghasilkan cookies ni. Tapi kita boleh ubah2 ikut suka kita sebab sekali cuba tak cukup untuk menghasilkan cookies yang benar2 menjadi. Di bawah ada sikit tips yang saya guna untuk melazatkan lagi cookies kita.
Tips yang boleh membantu;
1. Kalau nak sedap jangan gantikan butter dengan lepa susu ke, marjerin ke, mentega ke...tapi kalau nak jugak terpulanglah...
2. Boleh gantikan tepung2 dengan 250 gram butter cake mix, so tak payah pakai soda dan baking powder. Tapi tepung naik sendiri taruk jugak okay....kurangkan gula sebab dalam cake mix tu dah ada gula.
3. Kalau tak nak pakai telur, tukarkan dengan mayonis...mmm...mesti lebih lazat...saya buat yang ni...Kalau dah pakai mayonis boleh kurangkan butter.
4. Gunakan chocolate chip yang bermutu supaya dia melt ketika dibakar...tapi hati2 jangan sampai hangus plak...
5. Kalau boleh sejukkan adunan dalam peti sejuk sebentar sebelum dibakar dan loyang mestilah tidak panas ketika nak letak adunan. Ini boleh mengelakkan cookies kita hangus kat tepi2 dia.
6. Kalau nak sedap lagi tambahkan 2 cawan oat yang dikisar ke dalam adunan (sukat dulu baru kisar). Kalau dah tambah oat, adjust2 le sikit sukatan tepung supaya tak terlampau keras.
7. Selalunya resepi cookies ni manis sebab nak jadikan dia rangup dan cair dalam mulut, tapi untuk kesihatan boleh kurangkan sikit gula okay....
8. Ketika mengadun bahan jangan overmix nanti tak naik, terbantut la pulak.....
9. Kalau nak masukkan kekacang, pastikan kacangnya pun berkualiti dan tak berbau hapak, kalau tak spoil aje cookies kita....
10. Buatlah banyak kali sebab kadang2 setiap kali buat kita ubah itu ini so ia menjadi sebagai R&D kita untuk mendapat perfect cookies ye tak?!
Selamat mencuba....kalau ada sebarang komen bolehlah tulis ye....i like.....
hhmmm... sedap
ReplyDelete