Roti Jala, Kari Ayam dan Serawa Durian...yummy.... |
1 kilo tepung
1 biji telur
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning
Air secukupnya supaya adunan tak terlalu cair dan tak terlalu pekat (sedang molek la orang kata)
Sedikit pati santan ( boleh juga kalau tak letak, tapi kalau letak lagi sedap)
Cara-caranya;
Bancuh semua bahan kemudian ditapis supaya adunan betul2 halus. Gunakan daun pandan yang diikat untuk leserkan minyak pada kuali leper. Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala dan bolehlah mula menjala.
Kari Ayam/ Daging
1 ekor ayam dipotong kecil (boleh juga guna daging tapi takdelah sampai seekor lembu..hihihi...)
6 biji ubi kentang dipotong 6/8
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
2 inci halia
1/2 cawan serbuk kari
1 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
2 sudu kerisik ( kalau tak de takpelah...)
Garam dan serbuk perasa
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan sedikit daun kari untuk menumis
Cara:
1) Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan tumis dan daun kari sehingga wangi. Masukkan bahan2 yang dikisar (bawang merah, bawang putih, halia dan bawang besar)
2) Masukkan rempah kari dan kacau sehingga terbit minyak.
3) Masukkan daging/ayam dan kentang. Kacau rata. Tutup sebentar. Tapi pastikan jangan hangit pulak.
4) Masukkan santan cair dan kerisik dan biarkan sehingga mendidih.
5) Masukkan santan pekat. Biarkan mendidih dan reneh lagi sehingga nampak naik minyak.
6) Masukkan garam dan serbuk perasa, kacau dan biarkan pekat.
Sedia untuk dihidangkan.
Untuk pencuci mulut, saya buat serawa durian juga untuk dimakan bersama roti jala. Tapi takde gula kabung, so pakai gula biasa je. tapi resepi sebetulnya di bawah ni...
Serawa Durian ni putih je sebab takde gula kabung tapi sedap jugak.... |
4-6 ulas isi durian dibuang bijinya ( Ikut juga saiz ulasnya, pandai2 la...)
1 cawan santan pekat
3/4 cawan air
1 biji gula kabung
Sukatan gula pasir ikut manis yang dikehendaki
2 helai daun pandan
Cara memasak
1. Masak gula kabung, gula pasir dengan air dan daun pandan. Setelah menggelegak dan gula hancur.
2.Masukkan air gula,santan, isi durian, garam dan daun pandan. Masak sehingga menggelegak dan pekat.
Serawa durian ini juga sesuai dimakan dengan pulut atau makan macam tu aje macam bubur. Selamat berpuasa dan selamat mencuba....
1 biji gula kabung
Sukatan gula pasir ikut manis yang dikehendaki
2 helai daun pandan
Cara memasak
1. Masak gula kabung, gula pasir dengan air dan daun pandan. Setelah menggelegak dan gula hancur.
2.Masukkan air gula,santan, isi durian, garam dan daun pandan. Masak sehingga menggelegak dan pekat.
Serawa durian ini juga sesuai dimakan dengan pulut atau makan macam tu aje macam bubur. Selamat berpuasa dan selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment