Sunday, August 8, 2010

Roti Jala, Kari Ayam...

Bersempena menyambut kedatangan Ramadhan yang akan menjelma beberapa hari lagi, mak mertuaku berhajat nak buat kenduri sikit. Tapi bukanlah jemput jiran2 ke rumah tapi hantar juadah ke rumah jiran2 maklumlah kalau nak buat kenduri betul2 tak cukup kakitangan, cuma kami berdua aje yang kat dapur hari ni.... Jadi segala persiapan pun dimulakan. Menunya Roti Jala dan kuah Kari Ayam. Pehhh....sedap!! Bolehlah kongsi sikit resepinya kat sini. Kami buat 30 bungkus dan setiap bungkus ada 6 biji roti jala. Tapi resepi kat bawah ni boleh buat lebih kurang 60 biji.


Roti Jala, Kari Ayam dan Serawa Durian...yummy....
Roti Jala


1 kilo tepung
1 biji telur
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning
Air secukupnya supaya adunan tak terlalu cair dan tak terlalu pekat (sedang molek la orang kata)
Sedikit pati santan ( boleh juga kalau tak letak, tapi kalau letak lagi sedap)


Cara-caranya;
Bancuh semua bahan kemudian ditapis supaya adunan betul2 halus. Gunakan daun pandan yang diikat untuk leserkan minyak pada kuali leper. Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala dan bolehlah mula menjala. 


Kari Ayam/ Daging


1 ekor ayam dipotong kecil (boleh juga guna daging tapi takdelah sampai seekor lembu..hihihi...)
6 biji ubi kentang dipotong 6/8
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
2 inci halia
1/2 cawan serbuk kari
1 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
2 sudu kerisik ( kalau tak de takpelah...)
Garam dan serbuk perasa
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan sedikit daun kari untuk menumis


Cara:
1) Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan tumis dan daun kari sehingga wangi. Masukkan bahan2 yang dikisar (bawang merah, bawang putih, halia dan bawang besar)
2) Masukkan rempah kari dan kacau sehingga terbit minyak.
3) Masukkan daging/ayam dan kentang. Kacau rata. Tutup sebentar. Tapi pastikan jangan hangit pulak.
4) Masukkan santan cair dan kerisik dan biarkan sehingga mendidih.
5) Masukkan santan pekat. Biarkan mendidih dan reneh lagi sehingga nampak naik minyak.
6) Masukkan garam dan serbuk perasa, kacau dan biarkan pekat.
Sedia untuk dihidangkan.


Untuk pencuci mulut, saya buat serawa durian juga untuk dimakan bersama roti jala. Tapi takde gula kabung, so pakai gula biasa je. tapi resepi sebetulnya di bawah ni...


Serawa Durian ni putih je sebab takde gula kabung tapi sedap jugak....
Serawa Durian


4-6 ulas isi durian dibuang bijinya ( Ikut juga saiz ulasnya, pandai2 la...)
1 cawan santan pekat
3/4 cawan air
1 biji gula kabung
Sukatan gula pasir ikut manis yang dikehendaki
2 helai daun pandan


Cara memasak
1. Masak gula kabung, gula pasir dengan air dan daun pandan. Setelah menggelegak dan gula hancur.
2.Masukkan air gula,santan, isi durian, garam dan daun pandan. Masak sehingga menggelegak dan pekat.


Serawa durian ini juga sesuai dimakan dengan pulut atau makan macam tu aje macam bubur. Selamat berpuasa dan selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment