Sunday, August 15, 2010

Asam Pedas...fuhh!!

Hari minggu pertama dalam bulan Ramadhan, kami berbuka puasa di rumah mak mertuaku di Serdang. Kami balik agak lewat sebab kereta rosak. Balik-balik aje mak dah siap masak kari ayam untuk buat cicah roti canai. Tapi biasalah...kalau balik Serdang tak sah kalau tak masuk dapur, maklumlah menantu mithali....ekekekk..mana adalah!! Aku aje menantu pompuan dalam famili hubby so aku la yang kena tolong...hihihi...Sebab main dishnya dah siap aku cuma tolong sediakan pencuci mulut. Hari ni aku buat tepung pelita, resepi dari kawan FB, Yuliza Hadzri. Alhamdulillah menjadi tepung pelita tu walaupun mulanya termasin sikit (biasalah puasa) tapi lepas diadjust2 sedap!! Hihihi...puji diri sendiri nampak....Astargfirullah...puasa, jangan riak.
Sebelah malamnya aku masak asam pedas untuk bersahur, rencahnya mak mertuaku dah sediakan. Tapi kami tak dapat nak bersahur bersama sebab anak-anak sekolah esok, jadi tapau ajelah...makaseh mak.....Jom share resepinya.
Walaupun mak mertuaku orang Muar tapi aku tak berani nak claim asam pedas ni Asam Pedas Muar sebab resepinya pun sikit2 fusion juga, biasalah resepi ni universal kan.....Tapi kali ni tak de gambar, tak sempat nak snap. Nanti lain kali kalau buat lagi i upload okay.....


Asam Pedas


1/2 kilo ikan (apa-apalah ikan yang sedap)
Sedikit serbuk kunyit, garam dan asam jawa untuk lumur kat ikan.


Bahan Kisar
10 tangkai cili kering (pedas ke taknak pedas sangat bergantung kepada selesa masing2)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit idup
Sedikit belacan


Bahan Penyedap
8-10 batang bendi
2 batang serai
Air asam jawa
Daun kesum
Air, garam dan perasa secukupnya.


Cara-caranya
Bersihkan ikan dengan asam jawa kemudian lumurkan dengan garam kunyit, jgn banyak sangat kunyitnya ye.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar bersama serai sampai naik bau, tambah daun kesum.
Masukkan ikan dan kacau beberapa minit tapi jangan sampai merosakkan tekstur ikan tu...
Setelah agak sebati cili dan ikan masukkan air asam jawa dan air dan biarkan  mendidih. 
Tambahkan  garam dan perasa secukupnya.
Masukkan kacang bendi dan biarkan mereneh dalam api sederhana sampai bendi agak lembik.....
Mmmm...sedapnya....


Tepung Pelita.


Bahan2 
A
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 helai daun pandan dimesin dengan sedikit air
sedikit kapur 

B
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan (usually guna 1 peket santan then top up ngan air biasa)
4 sudu besar tepung beras (ratakan)
sedikit garam 

Cara-cara
Bancuh A sampai sebati ...
Masak dan kacau hingga masak, likat dan berkilat...
Tuangkan ke dalam acuan ... Kalau rajin, buatla bekas dari daun pisang ...
Bancuh B sampai sebati ...
Masak dan kacau hingga masak, likat dan berkilat...
Tuangkan ke atas tepung yg di dalam acuan tadi..
Sejukkan ....
Senangkan ...

Thanks Yulie sebab kongsi resepi ni.....kawan-kawan pun bolehlah cuba.....

No comments:

Post a Comment