Tikus-tikus yang berkeliaran ditangkap |
Dikumpulkan dan siap untuk diproses |
Dibuang bulu dan dipotong seakan-akan peha ayam. Bahagian lain dipotong kecil untuk dibuat sup atau sebagainya |
Sedia untuk dimasak |
Setelah siap digoreng, dagingnya memang kelihatan seperti ayam. |
Pandangan dari dekat, memang kelihatan sama seperti ayam. Bagaimana pula dengan bahagian2 kecil yang digunakan dalam sup dan rencah dalam mee pasti sukar dipastikan bukan?! |
Apa yang membezakan cuma tulangnya lebih kecil dan lemaknya yang lebih banyak. Tapi ada juga ayam kecil dan lemak yang banyak boleh dibuang. |
Jadi berhati-hatilah ketika memilih makanan. Ada tips mengelakkan tertipu yang saya dapat dari laman web
http://berita-kilat.blogspot.com
Antaranya:
1. Kalau nak beli juga ayam di tepi jalan, tanyakan bahagian kepak kerana tikus tak ada kepak. Tapi boleh aje kalau si penjual tu jual kepak ayam tapi bersekali ngan daging tikus....Serammmm...
2. Daging tikus seratnya lebih halus dan banyak lemak.
3. Pori-pori pada kulitnya lebih halus kerana bulunya halus berbanding ayam yang bulu pelepahnya kasar2.
Apapun....semoga kita tidak termakan benda-benda pelik begini...
No comments:
Post a Comment